PCM en Nul op de Meter

PCM en NUL op de METER

Voor wie en waar?

PCM Buffers worden ingezet in nieuwbouwprojecten en in renovatieprojecten zoals in de woningbouw, kantoren, maar ook in zorgcentra etc . De PCM Buffers worden in vloeren, wanden en plafonds verwerkt. Samen met warmtebronnen (warmtepompen, infrarood etc.) kunnen de PCM Buffers zonder aardgas of stroomgebruik van het elektriciteitsnet de ruimtes verwarmen en ‘nul op de meter’ én aardgasloos te realiseren.

 

Wanneer?

In de winter werkt de PCM Buffer als warmtebron in de avond, als de warmtepomp of het infraroodpaneel al uit is. De zon levert dan geen energie (elektra) meer aan de warmtepomp en de PCM Buffers leveren hun warmte (die overdag zijn opgewarmd) in de avond aan de ruimte. Zo zullen de PCM Buffers de ruimte 5 tot 7 uur langer warm houden.

In de de zomer doen de PCM Buffers dienst als airco. In de nacht worden PCM Buffers gekoeld door de warmtepomp. De volgende dag staan ze al weer klaar om overtollige en niet gewenste binnengetreden zomerwarmte op te nemen.

 

Effectiviteit van de PCM Buffers?

– PCM Buffers verlengen de warmtelevering aan de ruimte met 5 tot 7 uur. Er is daardoor geen extra elektra of fossiele brandstof ’s avonds nodig;

– PCM Buffers zijn daarmee enorm energiebesparend en maakt Nul op de meter als snel haalbaar;

– Warmteopslag in PCM Buffers is (per kg.) 14 x zo veel dan in beton en vele malen sneller;

– De warmteopslag is 7 keer groter dan in water;
– Die grote snelheid van warmte opslaan zorgt dat ook op- en binnenvallende zonnewarmte door het PCM wordt opgenomen;

– De ruimtetemperatuur blijft door snelle warmteopname constant;

– In de regel kan de capaciteit van de warmtepomp gehalveerd worden;

– De warmtepomp pendelt daardoor minder. Dit scheelt veel energie maar ook zal de pomp aanzienlijk minder slijten;

– Ook de elektraopname van het dak vermindert drastisch (tot 46%), waardoor het aantal de PV-panelen ook verminderd kan worden;

– Zo kunnen dakvlakken meerdere doelen dienen.